Treceți la conținutul principal

Suferim de "imprastiere mentala cronica"? Revolutia atentiei - B. Alan Wallace

 Revolutia atentiei - B. Alan Wallace - cum sa-ti antrenezi atentia


Aceasta carte este cu adevarat extraordinara - un ghid  pentru antrenarea intensiva a mintii cu scopul de a ridica nivelul atentiei la cote pe care nu ti le imaginezi ca le poti atinge. Alan Wallace numeste "imprastiere cronica a mintii" lipsa noastra de atentie, datorita careia nu putem sa stam focalizati, nu reusim sa ne concentram asupra activitatii noastre decat pentru foarte scurt timp.

La finalul articolului gasiti cateva librarii online unde este disponibila aceasta carte, precum si alte carti excelente de curerire a mintii si spiritului dumneavoastra.


Se stie ca mintea este ca orice alt muschi din corpul nostru, si cu antrenament, ea se dezvolta. Astfel ca, daca stii cum sa te antrenezi, daca inveti cum sa te antrenezi, vei avea o minte profund focalizata care va influenta activitatea creierului.

In Revolutia atentiei, Alan wallace ofera indrumare exact in aceste metode. El indica o posibila modalitate de vindecare a imprastierii cronice care, se pare, a devenit o obisnuinta a vietii moderne: tendinta de a ne imparti atentia intre e-mail si alte notificari de pe smartphone, intre persoana cu care suntem fata in fata si cea cu care vorbim la telefon, intre clipa prezenta si planurile de viitor.



Alan Wallace spune ca ne putem amplifica aptitudinea de a fi atenti intarindu-ne aceasta abilitate mentala asa cum o facem cu muschii nostri. Fiecare dintre noi poate beneficia de imbunatatirea puterii de concentrare.
Pot descoperi beneficii si cei ce sufera de tulburari de atentie, si cei inzestrati natural cu o mare putere de focalizare - Revolutia atentiei descrie pasii practici care ne duc catre urmatorul nivel si culegerea roadelor sale.

Inca din prefata iti dai seama ca Alan Wallace iti spune niste lucruri pe care tu le stii deja, doar ca nu ai putut sa le materializezi in cuvinte - "Stim cu totii ca puterea noastra de concentrare depinde de mai multi factori, de exemplu de cat de odihniti sau de cat de stresati suntem. Beneficiile unei atentii focalizate sunt tot de atat de evidente ca efectele nocive ale unei atentii deficitare.
Ideea fundamentala a acestei carti este ca nu doar ne putem imbunatati puterea de focalizare a atentiei, ci ca o putem imbunatati uluitor de mult.
O minte neantrenata oscileaza intre agitatie si apatie, intre neastampar si plictiseala."

Ati regasit in descrierile de mai sus cava sa vi se potriveasca? Cred ca toti ne confruntam cu astfel de probleme, orican ne-am stradui sa ne pastram calmul si concentrarea in activitatea noastra zilnica.

(Ursletul strangator de carti de dezvoltare de la Editura Atman! A fost tare fericit cand le-a primit! 😍)

Sa va mai spun cate ceva din partea de introducere a Revolutiei atentiei de B. Alan Wallace - inca de la inceput ai senzatia unei revelatii! Trebuie sa citez, pentru ca totul e asa de bine spus incat nu poti adauga sau scoate nici un cuvant din text! Daca va place, la sfarsitul articolului meu am pus cateva librarii online unde gasiti acest volum care mie imi place nespus de mult! De altfel, cred ca incepe sa aiba efect asupra mea, deoarece cand am ceva de lucru si imi tot sar gandurile aiurea, imi dau seama (pana si asta e important, sa te prinzi ca te gandesti aiurea) de acest lucru si ma reconcentrez!

"Putine aspecte ne influenteaza viata mai mult decat aptitudinea noastra de a fi atenti. Daca nu ne putem focaliza atentia - fie datorita unei agitatii prea mari, fie datorita unei prea mari inertii - nu putem face mai nimic bine. Nu putem invata, nu putem asculta, nu putem dialoga cu ceilalti, nu putem munci, nu ne putem juca si nu putem nici macar dormi bine daca atentia ne este afectata in majoritatea timpului." - chiar asa e, cu totii avem momente din acestea, de agitatie "imposibil" de controlat - fara constientizare si exercitiu. Toate medicamentele recomandate de medici sunt substante de sinteza care au efect pe moment, dar nu duc la un echilibru permanent, dispar simptomele, ramane problema."


Inca ceva din introducere, care mi-a atras atentia in mod deosebit:
"Aptitudinea de a fi atenti ne afecteaza in nenumarate moduri. Insasi perceptia pe care o avem asupra realitatii este strans legata de aspectele asupra carora ne focalizam atentia. Toate lucrurile asupra carora le acordam atentie ne par a fi reale, in timp ce cele pe care le ignoram - indiferent cat de importante ar putea fi - par insignifiante. Filozoful american, pionier al psihologiei moderne, William James, a subliniat aceasta idee in urma cu mai bine de un secol: "In fiecare moment, aspectele carora le acordam atentie constituie realitatea noastra".
Evident, el nu sugera ca lucrurile devin nonexistente atunci cand le ignoram; multe dintre aspectele de care suntem constienti au o mare influenta asupra vietii noastre si asupra lumii ca intreg. Dar ignorandu-le, nu le includem in realitatea noastra. Nu le inregistram existenta.

Fiecare dintre noi alege, prin atentia pe care o acorda lucrurilor, universul in care traieste si oamenii pe care ii intalneste. Dar pentru majoritatea dintre noi, aceasta "alegere" este inconstienta, deci de fapt nu este deloc o alegere. Cand ne gandim la cine suntem, nu este cu putinta sa ne amintim tot ceea ce am experimentat vreodata, toate comportamentele si calitatile pe care le-am manifestat. Ce ne apare in minte cand ne intrabam "Cine sunt eu?" sunt acele lucruri carora le-am acordat atentie de-a lungul anilor. Tot asa se petrece si cu parerile noastre despre ceilalti oameni. Realitatea noastra nu este alcatuita atat de mult din ce exista in afara noastra, cat din acele aspecte ale lumii carora ne-am focalizat atentia." - aici incerc sa gasesc ceva in realitatea mea - de exemplu, in cazul unui cutremur puternic (fara nici o tragedie, doar spaima) oamenii se sperie pe moment, si dupa aceea fiecare isi vede de viata. Insa unii vor avea mereu acea spaima, in timp ce altii pastreaza doar o amintire, dar nu traiesc cu sentimentul cutremurului in suflet. Adica eu chiar m-am panicat o data, la o zgaltaitura in care patul a luat-o la plimbare. Apoi mintea mea a creat o realitate de teroare, mereu simteam ca se misca pamantul si ma uitam frecvent la candelabru, asa ca mintea mea crea ceva ce nu exista si aveam atacuri de panica. Dupa mult timp si multe carti de acest gen, am reusit sa ma detasez si sa las "realitatea" inventata de panica din mintea mea la o parte - in timp ce altii care au avut parte de acelasi eveniment au trecut usor peste si si-au vazut de activitatile lor curente, eu nu reuseam sa ma detasez, si traiam intr-o realitate numai a mea, cu un cutremur care nu mai exista! Nu stiu daca intelegeti ce am vrut sa zic, insa in jurul vostru sigur exista oameni care la acelasi eveniment reactioneaza diferit - unii trec usor peste, altii raman agatati, sau sufera cine stie cat timp pentru ceva ce nu-i afecteaza fizic direct - oricat le spui sa nu se mai consume, nu sunt capabili sa se detaseze!


"...  geniile de orice fel exceleaza in capacitatea lor de a mentine la vointa o atentie sustinuta. Ganditi-va la marii muzicieni, matematicieni, savanti si filozofi ce au existat de-a lungul istoriei - cu totii au avut, se pare, capacitatea extraordinara de a-si focaliza atentia cu o mare claritate penru perioade lungi de timp. O minte stabilita intr-o asemenea stare de echilibru alert este un teren fertil pentru aparitia a tot felul de asocieri si intelegeri originale.
Este oare cu putinta ca "geniul" sa reprezinte un potential pe care cu totii il impartim - fiecare prin propria capacitate creatoare, ce necesita doar puterea unei atentii sustinute pentru a-l debloca? O minte focalizata poate aduce scanteia creativitatii la suprafata constiintei, Mintea prinsa fara incetare intr-o distragere in alta, pe de alta parte, poate fi pentru totdeauna indepartata de potentialul creativitatii sale.
Cu siguranta, daca ne-am amplifica facultatea atentiei, vietile noastre s-ar putea imbunatati simtitor." 

Si inca ceva din capitolul Maleabilitatea atentiei:

"Atata timp cat mintile noastre oscileaza compulsiv intre agitatie si inertie, ratacind de la un dezechilibru al atentiei la altul, nu vom putea descoperi profunzimile constiintei umane. Este posibil ca mintea sa fie ireversibil eliberata de toate tensiunile sale emotionale, cum sunt lacomia, ostilitatea, depresia, invidia, mandria? Exista limite pentru iubirea si compasiunea noastra? Este starea de constienta finita si imuabila? Stim ca mintea are puteri de vindecare (atribuite uneori "efectului placebo") si, totodata, ne poate face sa ne imbolnavim? Ce alte puteri exista in stare latenta in interiorul constiintei umane si cum pot fi accesate?"

"La fel ca orice talent, cum este, de exemlu, cantatul la pian sau practicarea unui sport, putem, prin exercitiu, repetitie si perseverenta sa ne dezvoltam capacitatile pe care in prezent nu le avem.
Indiferent din ce punct incepem, putem beneficia de antrenamentul atentiei. Scopul meu in aceasta carte este sa ofer un instrumentar de amplificare a atentiei oamenilor, indiferent de locul in care ei se situeaza in spectrul dezvoltarii atentiei.
... Lipsa atentiei si concentraii  preschimba cele mai banale indatoriri intr-un chin."

Pe mine ma fascineaza aceasta carte, trebuie s-o pastrezi la indemana (ca toate cartile de dezvoltare personala), sa faci notite personale in carte (motiv pentru care e dificil s-o dai imprumut, practic nu te poti lipsi de ea un timp indelungat) si sa le revezi din cand in cand, pentru a le pastra in memoria ta.

"Cumpara cartea, bucura-te de ea si - daca vrei - lasa-te transformat de ea"

Acuma iata cateva locuri online de unde puteti achizitiona Revolutia atentiei - B. Alan Wallace:

- eMAG - au foarte multe carti ale editurii Atman - unde a aparut acest volum extraordinar

- Cartepedia - pret bun

- Elefant - cu transport gratuit daca aveti pickup point in oras, la comenzi de peste 39,99 lei

- Libris -transport gratuit la comenzi peste 30 lei - ceea ce nu e o problema cand cumperi carti

- Carturesti - alaturi de o colectie bogata de volume de dezvoltare personala

Cate ceva despre autor:
"Lector activ, savant progresist şi unul dintre cei mai prolifici scriitori şi traducători ai budismului tibetan în Occident, B. Alan Wallace, doctor în filozofie, caută  neîncetat căi inovative de fuzionare a practicilor contemplative budiste cu ştiinţa occidentală pentru a promova studiul minţii.

Dr. Wallace, un savant şi practician al budismului încă din 1970, a predat teoria şi meditaţia budistă în întreaga lume începând cu anul 1976.

Consacrându-şi paisprezece ani pregătirii de călugăr budist, hirotonisit de Sfinţia Sa Dalai Lama, a continuat cu studii universitare de fizică şi filozofie a ştiinţei la  Universitatea Amherst şi a obţinut un doctorat în studii religioase la Standford.

Cu un background unic, Alan răspunde, prin experienţa sa profundă şi abilităţile sale practice, provocării de a armoniza budismul indo-tibetan cu lumea modernă."

Acest articol este o recomandare de carte de dezvoltare personala aparuta la Editura Atman, realizata in parteneriat cu eMAGCartepediaElefant LibrisCarturesti.

Pentru a fi la curent cu promotiile librariior partenere on-line, va invit sa urmariti si paginile de facebook 100decarti ori+100deCarti

Pe site-ul meu 100decarti puteti gasi fragmente de 50-60 de pagini din carti, si librariile de unde puteti sa cumparati cartile ale caror fragmente le-am redat.


Comentarii

Cele mai citite

Pachete de carti de educatie financiara - ne decidem sa o ducem mai bine

 Carti de dezvoltare personala prin educatie financiara Educația financiară este o abilitate esențială pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește banii noștri. Cărțile despre educația financiară pot fi o sursă excelentă de informații pentru a ne îmbunătăți cunoștințele și abilitățile financiare. Iată câteva motive pentru care ar trebui să c itești despre educația financiară : Pentru a-ți îmbunătăți situația financiară. Educația financiară te poate ajuta să-ți îmbunătățești situația financiară pe termen scurt și lung. Cărțile despre educația financiară te pot învăța cum să economisești bani, să-ți plătești datoriile și să-ți construiești averea. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează banii. Cărțile despre educația financiară pot oferi o privire de ansamblu asupra conceptelor financiare de bază, cum ar fi bugetarea, economisirea, investițiile și creditul. Acestea te pot ajuta să înțelegi mai bine modul în care banii tăi lucrează pentru tine și cum poți s

Nu mai spuneti ca ati imbatranit si de asta sunteti uituc!

 Creierul uman - misterul din capul nostru Iata o promotie care te ajuta sa cumperi niste carti mult mai valoroase decat pretul lor! bookzone.ro te invită la Hora Reducerilor ! Reduceri de până la 85% și transport gratuit la comenzi de peste 99 lei! Ce te așteaptă pe bookzone.ro în timpul Horei Reducerilor : - Reduceri uluitoare de până la -85% la o selecție largă de produse, indiferent de editură - Transport gratuit la comenzile de peste 99 lei, pentru a face cumpărăturile online și mai accesibile pentru clienții dvs. Am 3 recomandari, trei produse cu adevarat speciale, nu degeaba sunt si cele mai cumparate, iar daca vrei sa vezi intreaga oferta CLICK AICI! Pachet Misterele creierului uman Trei mari valori ale medicinei românești îți dezvăluie misterele creierului uman pornind de la cercetările lor de-o viață. Profesorii Dănăilă, Ciurea și Dulcan au salvat mii de vieți în decursul unor cariere încununate cu recunoaștere internațională și, bineînțeles, cu multă recunoștință, iar acu

Librariile mele

 Librariile de unde va aduc eu cartile Blogul meu este unul care promoveaza cartile - prin urmare, va aduc oferte din librariile online, din 17 librarii online, unde activez ca afiliat - caut carti pe rafturile virtuale, citesc despre noutati, despre autori, ma scufund in lumea unde totul e posibil, si caut aici finalurile fericite! Am insirat mai jos librariile de unde va aduc eu cartile despre care scriu pe acest blog, si pe pagina de facebook pe care, de asemenea, mai vin cu lucruri dragute de prin librariile mele favorite,  https://www.facebook.com/100decarti 1.  elefant.ro "- este un proiect al companiei elefant online S.A . lansat în 17 iunie 2010. Proiectul a început prin a fi o librărie online oferind o experiență complexă de shopping cultural online, iar ulterior a devenit Mallul Online al Familiei Tale , în ofertă regăsindu-se produse pentru cei mici și pentru cei mari, pentru casă și pentru grădină. elefant.ro comercializează în prezent în jur de 110.000 de produse din